BUAH KERAS
Gambar sumber: 21food |
Gambar sumber: My Green Australia |
·Bahasa Inggeris: CANDLENUT/CANDLEBERRY/INDIAN
WALNUT/VARNISH TREE/KUKUI NUT TREE.
·Indonesia: KEMIRI
·Spesies tumbuhan dalam famili Euphorbiaceae.
·Nama saintifik: Aleurites molu ccana
FUNGSI UTAMA
· Makanan
o
Rasa dan tekstur sama seperti kacang macadamia(kalau
tidak menemui buah keras untuk memasak,boleh ganti ngan kacang macadamia.
o
Kandungan minyak yang tinggi.
o
Beracun ketika mentah.
o
Di Pulau Jawa- digunakan untuk buat kuah jadi
pekat.
o
Dipanggang dan dicampurkan dengan pes bergaram
untuk dijadikan sebagai perasa(inamona). Inamona adalah ramuan utama dalam ‘poke’-
makanan tradisional Hawaii(pokok buah keras juga dikenali sebagai pokok rasmi
Hawaii.
Gambar sumber: Awesome America |
· Perubatan
o
Minyak- perengsa+pencahar/minyak jarak untuk
peransang rambut/penambah kepada sistem-sistem rawatan rambut.
o
Isirung- ubat julap.
o
Di Jepun, kulit batang pokok buah keras
berfungsi untuk merawat tumor.
o
Di Sumatera, biji-biji buah keras ditumbuk,
kemudian dibakar dengan arang dan disapu pada bahagian pusat badan, supaya
dapat merawat cirit-birit.
o
Di Kepulauan Jawa, kulit batangnya telah
dipergunakan merawat cirit-birit dan disentri.
o
Di Malaysia- isirung jadi pulpa/daun-daun
direbus, digunakan sebagai tuam untuk merawat sakit kepala, demam, ulser,
sendi, bengkak dan gonorea.
No comments:
Post a Comment