Saturday, September 29, 2012

[INFO]: Buah Keras


BUAH KERAS
Gambar sumber: 21food

Gambar sumber: My Green Australia

·Bahasa Inggeris: CANDLENUT/CANDLEBERRY/INDIAN WALNUT/VARNISH TREE/KUKUI NUT TREE.
·Indonesia: KEMIRI
·Spesies tumbuhan dalam famili Euphorbiaceae.
·Nama saintifik: Aleurites molu ccana

FUNGSI UTAMA
·         Makanan
o   Rasa dan tekstur sama seperti kacang macadamia(kalau tidak menemui buah keras untuk memasak,boleh ganti ngan kacang macadamia.
o   Kandungan minyak yang tinggi.
o   Beracun ketika mentah.
o   Di Pulau Jawa- digunakan untuk buat kuah jadi pekat.
o   Dipanggang dan dicampurkan dengan pes bergaram untuk dijadikan sebagai perasa(inamona). Inamona adalah ramuan utama dalam ‘poke’- makanan tradisional Hawaii(pokok buah keras juga dikenali sebagai pokok rasmi Hawaii.

Gambar sumber: Awesome America
·        Perubatan
o   Minyak- perengsa+pencahar/minyak jarak untuk peransang rambut/penambah kepada sistem-sistem rawatan rambut.
o   Isirung- ubat julap.
o   Di Jepun, kulit batang pokok buah keras berfungsi untuk merawat tumor.
o   Di Sumatera, biji-biji buah keras ditumbuk, kemudian dibakar dengan arang dan disapu pada bahagian pusat badan, supaya dapat merawat cirit-birit.
o   Di Kepulauan Jawa, kulit batangnya telah dipergunakan merawat cirit-birit dan disentri.
o   Di Malaysia- isirung jadi pulpa/daun-daun direbus, digunakan sebagai tuam untuk merawat sakit kepala, demam, ulser, sendi, bengkak dan gonorea.

No comments: