Tuesday, December 13, 2011

[INFO]: Senarai Yang Di-Pertuan Agong

Assalamualaikum...
Oleh sebab minggu ini minggu pelantikan baru Yang Dipertuan Agong, jadi saya ingin berkongsi senarai Yang Dipertuan Agong dari dulu sampai sekarang. Sekadar untuk berkongsi pengetahuan dan untuk diri saya juga. Mana tau, nanti ada exam SPA akan datang, sebelum exam itu senarai ini boleh jadi rujukan bersama.

Copy and paste dari mStar Online dan gambar saya amik dari Google:

Senarai Yang Di-Pertuan Agong
KUALA LUMPUR: Berikut adalah senarai Yang di-Pertuan Agong.


1. YANG DI-PERTUAN BESAR NEGERI SEMBILAN
 
Tuanku Abdul Rahman Ibni Almarhum Tuanku Muhammad
Mangkat: 1 April 1960 (mangkat semasa memerintah sebagai Yang di-Pertuan Agong pertama)
Ditabal: 2 Sept 1957
Tempoh Jawatan: 3 Ogos 1957 - 1 April, 1960

2. SULTAN SELANGOR
Img agung2 2.gif
Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Ala'iddin Sulaiman Shah
Mangkat: 1 Sept 1960
Ditabal: 1 Sept 1960 (mangkat beberapa jam sebelum ditabal sebagai Yang di-Pertuan Agong kedua)
Tempoh Jawatan: Menjalankan tugas Yang di-Pertuan Agong sejak 4 April 1960 berikutan kemangkatan Tuanku Abdul Rahman)

3. RAJA PERLIS
Tuanku Syed Putra Ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail
Mangkat: 16 April 2000
Ditabal: 4 Jan 1961
Tempoh Jawatan: 21 Sept 1960 - 20 Sept 1965(Raja paling muda dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong iaitu pada usia 40 tahun)

4. SULTAN TERENGGANU
Sultan Ismail Nasiruddin Shah Ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin
Mangkat: 20 Sept 1979
Ditabal: 21 Sept 1965
Tempoh Jawatan: 21 Sept 1965 - 20 Sept 1970

5. SULTAN KEDAH
Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah
Ditabal: 20 Feb 1971
Tempoh Jawatan: 21 Jan 1970 - 20 Sept 1975
6. SULTAN KELANTAN
Sultan Yahya Petra Ibni Almarhum Sultan Ibrahim
Mangkat: 29 Mac 1979
Ditabal: 28 Feb 1976
Tempoh Jawatan: 21 Sept 1975 - 29 Mac, 1979

7. SULTAN PAHANG
Sultan Ahmad Shah Al-Musta'in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri'ayatuddin Al-Mu'adzam Shah
Ditabal: 10 Julai 1980
Tempoh Jawatan: 26 April 1979 - 25 April 1984

8. SULTAN JOHOR
Sultan Mahmood Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail
Mangkat : 23 Jan 2010
Ditabal: 15 Nov 1984
Tempoh Jawatan: 15 April 1984 - 25 April 1989

9. SULTAN PERAK
Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Yussuff Izzuddin Ghafarullahulahu Shah
Ditabal: 18 Sept, 1989
Tempoh Jawatan: 26 April 1989 - 25 April 1994

10. YANG DI-PERTUAN BESAR NEGERI SEMBILAN
Tuanku Ja'afar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman
Mangkat : 27 Dis 2008
Ditabal: 22 Sept, 1994
Tempoh Jawatan: 16 April, 1994 - 25 April, 1999

11. SULTAN SELANGOR
Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamuddin Alam Shah
Mangkat: 21 Nov 2001 (mangkat semasa memerintah sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-11)
Ditabal: 23 Sept 1999
Tempoh Jawatan: 26 April 1999 - 21 Nov 2001

12. RAJA PERLIS
Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail
Ditabal: 25 April 2002
Tempoh Jawatan: 13 Dis 2001 - 13 Dis 2006

13. SULTAN TERENGGANU
Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah
Ditabal: 26 April 2007
Tempoh Jawatan: 13 Dis 2006 - 12 Dis 2011

14. SULTAN KEDAH
Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah (Dilantik untuk kedua kali)
Ditabal:
Tempoh Jawatan: 13 Dis 2011






- BERNAMA

Pengawal Penjara Robotik

Dipetik dari Wired.Co.UK:

South Korea to trial robotic prison guards


A jail in the city of Pohang, on the east coast of South Korea, is about to run a trial of replacing its human prison guards with robots.
The project, which is sponsored by the Ministry of Justice, will run for a month and cost 1 billion won (about £560,000). The bots will patrol the corridors of the prison at night, monitoring for sudden or unusual activity and acting as a communication channel for when inmates need to contact guards.
Unlike CCTV, though, the robots will not only observe and record the prisoners' behaviour, but also analyse it for behaviour out of the ordinary, which it can then collect extra data on by moving its position. If anything odd is detected, human guards will be alerted who can then investigate further.
Lee Baik-chul of Kyonggi University, who is leading the project, told the Wall St Journal: "The robots are not terminators. Their job is not cracking down on violent prisoners. They are helpers. When an inmate is in a life-threatening situation or seriously ill, he or she can reach out for help quickly."
The bots, which have been designed to look "humane and friendly" will roll onto cell blocks from March 2012.
Tu dia... Inovasi dari Korea Selatan. Mengurangkan kes rasuah ni... Aku tak taulah apa yang pro dan cons pasal penggunaan robot pengawal penjara. Cuma, kalau banduan dalam penjara tu jenis gadget freak, abislah robot-robot ni. Abis kena hack kan.... Apa-apapun, sudah semestinya pihak berkenaan sudah menimbang tara penggunaan robot dalam penjara.
Tapi apa kata anda mengenai inovasi Korea ini?

Psst:
Dari aku gaduh pasal K-POP ni, baik aku tengok Korea punya teknologi.... At least, kita boleh tau perkembangan, mana tau suatu hari nanti ada point nak jawab soalan exam nak keja. Dari K-POP, apa barang. Macamlah artis K-POP ni bagi kesenangan kat korang... Kang KEPAP padan muka... 

Wednesday, December 7, 2011

[WORDLESS WEDNESDAY]...3

Wordless pulak dah....



Source: Best Quotes@Facebook

Rabu Ni Hari Nak Mengayatlah Pulak

Assalamualaikum...

Hari ni hari Rabu... Apalagi banyaklah entry pasal Wordless Wednesday kan. Tapi aku nak more word hari ni. Serius aku tak tau nak buat entry pasal apa. Nak buat resepi masak-masak, aku tengah keja hari ni. Nak bagi info, banyak lagi blog informasi boleh diterjah. Kang aku buat blog macam gitu, ntah ada orang terjah atau tak ye... Nasib skang ni, sistem tergendala. Jadi urusan jual-beli pun tergendala...

Oklah, nak tanyalah pada pembaca... Sapa pernah kena kejar anjing jika anda tengah berbasikal takpun bermotorsikal. Kalau kereta selamatlah sikit... Yang berjalan lagilah parah kalau kena kejar. Masa dululah, masa kecik-kecik. Nakal, dok kampunglah katakan. Dah tu kampung macam-macam bangsa ada kan... Kalau budak kampung yang bergeng-geng, tak heran kalau reti mana satu jalan shortcut nak gi sana sini. Tu baru jalan kaki. Sampai kena kejar sebab tak awas kat satu rumah cina tu, punyalah banyak anjing. Aku and the gangs, saja nak lalu depan umah cina tu jer, sebab selalu kat situ shortcut kitorang. Memula, anjings(banyak tu..) tegak berdiri tengok jer. Aku and the gangs ngan selamba badak jer lalu. Tapi memang ada dengar anjings kat umah tu menderamlah. And then, satu saat jer, anjings kejar kami. Aku tak pasal-pasal naik umah orang, gangs aku pun sama, ada siap masuk umah orang lagi, dah takder salam-salam lagi. Dan yang sedihnya, ada sorang kawan aku kena gigit. Slalu umah tu takde anjing pun. Ntah apa hangin tuan rumah tu bela anjings. Ganas lagi tu. 

Sebab tu aku fobia kalau anjing berlari-lari walaupun bukan nak kejar aku pun... Aku bawak motor pun ada gak anjing nak kejar. Dahlah kat jalan besar lagi tu. Sapa dok Limbang tau kat mana. Depan SMKL, ada sebuah umah kat bukit. Anjings(2,3 ekor jugaklah) dia kalau lepas, macam tak penah tengok manusia bermotosikal rasanya. Aku hari tu., balik dari keja, aku taklah bawa laju mana pun, lalu jer depan SMKL, nampak dah anjings kat situ berkejar-kejaran sesama mereka. Aku ingat gurau senda jer. Dah tu, ada sekor tu, aku tengok kat side mirror, tengah kejar aku. Aku apalagi, terus memecut mengalahkan Rossi Valentino(betui ka??).. Sebenarnya, anjing sekor tu dah menggigit pun kat belakang motor aku. Nasib aku pecut kalau tak... Tak pasal-pasal aku masuk ICU... Kemalangan sebab kena kejar anjings. Tapi memang tak gunalah owner anjings tu. Suka-suka hati nak lepaskan, kat jalan besar lagi, ganas lagi tu. Rupanya bila aku cerita ngan orang kat umah, ramai lagi dah kena. Hmm.. Ntahlah, mungkin patut kena remind kat owner anjings tu. Bahayalah... Kalau orang lain tak awas, macamana. Boleh kena dakwa owner anjings kat situ. Pagi tadi pun sama, anjings kat situ relaks kat luar pintu masuk... Ye, kat luar... Kalau datang hangin anjings tu, abislah sapa-sapa lalu situ.

Bila kisah anjing kejar orang, terutamanya orang tidak berdosa dan tak bersalah(kalau penjahat tak apalah juga,kejar dan baham jer terus), teringat pulak kat arwah mak. Arwah pernah ceritalah, kisah kena kejar anjing. Arwah pernah pesan kat aku, kalau kami kena kejar, pas tu ada tuan dia kat situ-situ, balinglah batu atau apa yang sempat dicapai ke arah tuan dia. Sebab anjing ni dengar arahan tuan dia. Sepatutnya, dalam kes mengejar orang yang tak bersalah, tuan anjing ni sepatutnya mengarah anjing dia supaya berhenti mengejar. Bukannya mangsa tidak berdosa itu jadi bahan jenaka ye. Kalau ikutkan, pelik sikitlah bila arwah mak pesan macam tu. Dah besar ni, baru aku faham. Kena tengok cerita DOG WHISPERER kat channel National Geografic yang si Cesar Millan jadi penjinak anjing. Konsep dia lebih kurang arr.. 

Arwah aku penah baling batu kat satu amoi ni. Tengah-tengah arwah membersihkan kawasan luar rumah(masa dok kat perumahan dah), tiba-tiba sekor anjing kecik ni, menyalak kat arwah. Dah tu, owner dia lenggang-lenggang berjalan. Makin menyalak makin menjadi. Siap nak kepung arwah lagi. Memula arwah cuma buat bunyi mengusir sahaja. Tapi makin galak menyalak tu, tuan anjing kaku berdiri tak jauh dari kawasan tu. Arwah mak apalagi, dia amik batu kecik, then arwah bukan baling kat anjing tu, dia baling kat amoi tu. Dah kena baling tu, apalagi baru terhegeh-hegeh panggil balik anjing dia. Tak boleh nak marahlah, memang nampak silap amoi tu kan. 
Tau kawasan situ kawasan orang beragama Islam, kalau nak bawak anjing bersiar-siar pun, faham-faham ya. Kalau tak mengganggu, tak apalah juga kan...

Tuesday, November 29, 2011

Bila Nikmat Itu Telah Tiada




This picture I took from I Love Sarawak wall photos. Simple but meaningful... Kadang-kala yang simple itu menyedarkan kita...
Bila nikmat itu ditarik sekejap oleh-Nya, kita dengan mudah melatah. Tapi sedarkah kita sakit itu boleh menghapuskan dosa-dosa kecil(betulkan aku kalau silap ye)...
Ya, kita sihat walafiat, dapat melakukan kerja tanpa apa-apa halangan, tapi sejauh mana kita bersyukur di atas kurniaan-Nya.
Cuba kita lihat insan-insan kurang upaya. Insan-insan yang istimewa. Tidak sesempurna kita yang sempurna,namun kehidupan mereka sempurna dalam kekurangan diri. Bersyukur apa adanya. 


Saturday, November 26, 2011

'Headhunter' Kembali Lagi??

Dipetik dari BORNEO POST Online:
Pemburu kepala cari mangsa di Limbang?
Posted on November 22, 2011, Tuesday



JANGAN PERCAYA: Pengait atau pemburu kepala kini menghantui penduduk Limbang.
LIMBANG: Pemburu kepala kembali menagih korban! Itu cerita lisan yang cukup menggerunkan dan kini menghantui orang ramai khusus-nya kanak-kanak sekolah, kononnya pemburu kepala sedang giat ‘memburu’ mangsanya ketika musim cuti sekolah ini.
Walaupun setakat ini tidak ada bukti yang menyokong kewujudannya, cerita yang agak menyeramkan serta menaikkan bulu roma itu semakin rancak dibualkan bukan sahaja di kedai-kedai kopi malah menjadi perbincangan hangat bagi penduduk Limbang.
Pemburu kepala manusia atau dikenali ‘pengait’, kononnya menyasarkan mangsa yang terdiri daripada golongan kanak-kanak untuk disimpan pada lubang tiang sesebuah jambatan bagi menguatkan struktur pembinaannya.
Difahamkan, proses tersebut dilakukan oleh pawang tertentu supaya jambatan berkenaan lebih kukuh dan tahan lama.
Kepala berkenaan kononnya untuk santapan bagi membayar ‘ganti rugi’ kepada penunggu yang mendiami kawasan pembangunan ter-utama sekali jambatan.
Dalam pada itu, Ketua Polis Da-erah Pemangku Superintenden Bukhori Saffai menasihati orang ramai supaya tidak mempercayai khabar angin tersebut.
Beliau yang turut menerima panggilan telefon daripada orang ramai berhubung cerita itu menafi-kan sekeras-kerasnya kewujudan pengait yang menyasarkan kanak-kanak untuk dijadikan mangsa.
“Pembinaan sesuatu jambatan bukan dibuat menggunakan ke-mahiran pawang tetapi melalui jurutera yang terlatih dan pakar.
“Jangan dengar benda-benda karut ini yang kononnya pengait sedang mencari mangsa untuk digunakan bagi menguatkan dan me-ngukuhkan strukt­ur sesebuah jambatan,” katanya semalam.
Bukhori berkata demikian kepada Utusan Borneo ketika diminta mengulas berhubung isu pengait yang hangat diperkatakan penduduk Limbang sehingga menimbulkan ketakutan di kalangan orang ramai.
Katanya, ada pihak sengaja memperbesar-besarkan cerita ini ketika musim cuti sekolah supaya kanak-kanak tidak merayau di luar rumah.
“Mungkin ada hikmahnya di sebalik cerita ini supaya budak-budak tidak keluar rumah ketika musim cuti sekolah.
“Namun apa yang penting ialah ibu bapa harus lebih waspada supaya anak-anak mereka tidak terlibat dengan kegiatan jenayah dan dipergunakan pihak-pihak tertentu,” tegasnya.
Bukhori menambah, tiada laporan diterima mengenai isu terbabit setakat ini namun beliau menasihati ibu bapa supaya lebih berhati-hati terhadap keselamatan anak-anak mereka.
Sementara itu, tinjauan Utusan Borneo mendapati cerita pengait mula heboh diperkatakan sejak pembinaan Jambatan Pandaruan dan ia semakin hebat diperkatakan baru-baru ini sehingga menimbulkan kebimbangan orang ramai.
Sebelum ini, isu pengait pernah menghantui penduduk Limbang sekitar awal tahun 90-an ketika pembinaan Jambatan Batu Danau giat dijalankan.

Korang rasa-rasa macamana?? Makin aku tak kisah sangat cerita ni, makin kuat pulak cerita ni keluar. Yalah aku balik selalu dalam pukul 7 malam, dan buat pengetahuan kawan-kawan di Semenanjung sana kalau pukul 6 petang tu dah nak gelap.. Jadi kalau pukul 7 tu kira dah malam sangat. Makanya, atok ngan nenek aku asyik mengingatkan tentang 'pengait' ni.... Bila buat muka tak tau, apalagi terkeluarlah cerita 'mengerikan' dari mulut mereka...

Hmmm.. Entahlah, nak percaya atau tak.. Tambah-tambah lagi pihak Malaysia-Brunei tengah sibuk menyiapkan jambatan Sungai Pandaruan, yang bakal menghubungkan Limbang, Sarawak ke Temburung, Brunei dan seterusnya ke Sabah. Sebelum ni memang pakai feri kalau nak menyeberang. Tambah tak best berbaris panjang bila tiba perayaan seperti Hari Raya khasnya, cuti sekolah. Yang Brunei nak gi Sabah, yang Malaysia ni pun sama... Aku pernah mengikuti Mak Ngah aku terperangkap dalam barisan panjang untuk menyeberang ke Limbang dalam 2 jam lebih!!! Jauhnya tak jauh mana pun... Syukur kerana para pemimpin kedua belah pihak mendengar kesusahan rakyat. Tapi yang tak bestnya, itulah kisah 'pengait'. Asal da projek pembangunan, mesti kena korban nyawa... Betul atau tidak, allahualam....

Friday, November 25, 2011

Kamus Bahasa Sarawak- Dialek Suku Kedayan 3

Peribahasa yang sinonim ngan suku Kedayan

INDA MAJAL, INDA BELUEH

Ok, aku fahamkan satu-satu

Inda atau nda-tidak

Majal-degil/keras kepala/sikap memaksa

Belueh- mendapat/memperolehi

Jadi, INDA MAJAL, INDA BELUEH, maksudnya, TIDAK DEGIL/KERAS KEPALA TIDAK MENDAPAT/MEMPEROLEHI.

Nampak pelik jer bunyi maksudnya. Ok, peribahasa tersebut lebih kurang peribahasa Melayu, DI SITU ADA KEMAHUAN, DI SITU ADA JALAN.

Inda majal, inda belueh, kira kalau kita berusaha bersungguh-sungguh, tak mudah putus asa, tambah sikap degil, keras kepala lagi(dalam konteks positif ye), tak mustahil sesuatu yang kita kerjakan itu menunjukkan hasilnya. Yalah sudah semestinya kita akan beroleh hasilnya.

Boleh mengunjungi group Generasi KADAYANdotCOM dan KOMUNITI KADAYAN SEJAGAT di Facebook. Nak belajar dan mengetahui dialek ni, boleh melawat group ni.

Pneumokokal

Dipetik dari Kosmo! Online - Pesona

Pneumokokal Membawa Maut
Oleh NURUL IZZA ROSLY







MUNGKIN ramai pernah mendengar perkataan pneumokokal, namun tidak semua yang tahu apa pneu- mokokal itu sebenarnya.
Jika anda mempunyai anak kecil dan tidak pernah mengambil vaksin pneu- mokokal atau tidak mahu memberi- kan anak anda vaksin itu, anda perlu berfikir sekali lagi selepas anda membaca artikel ini.
Pneumokokal merupakan suatu penyakit yang berpunca daripada keha- diran bakteria Streptococcus pneumoniae (pneumokokus).
Punca kematian kanak-kanak
Ia biasanya ditemui di dalam saluran pernafasan kanak-kanak dan disebarkan melalui batuk atau bersin.
Kini terdapat lebih daripada 90 jenis pneumokokal yang diketahui, namun hanya lebih kurang 10 peratus dari- padanya boleh menyebabkan penyakit yang serius.
Bakteria itu menyebabkan jangkitan invasif termasuk bakteremia/sepsis (jangkitan bakteria dalam darah), meningitis (radang membran yang menyelaputi saraf tunjang dan otak), pneumonia (radang paru-paru) dan otitis media (jangkitan telinga tengah).
Tahukah anda bahawa penyakit pneumokokal merupakan punca utama kesakitan dan kematian kanak-kanak di seluruh dunia?
Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penyakit pneumokokal mengakibatkan sehingga satu juta kematian dalam kalangan kanak-kanak berusia kurang daripada lima tahun di seluruh dunia.
Ia meragut lebih banyak nyawa kanak-kanak berbanding penyakit AIDS, malaria dan campak secara bergabung.
“Lebih separuh daripada kejadian dan kematian akibat penyakit pneu- mokokal berlaku di rantau Asia Pasifik yang merangkumi 28 peratus daripada kematian berkaitan pneumokokus global.
“Kita perlu mendidik ibu bapa dan orang ramai tentang cara melindungi kanak-kanak daripada penyakit pneumokokal kerana kesan penyakit ini adalah amat buruk tetapi sebenarnya boleh dielakkan,” kata Pakar Perunding Pediatrik Hospital Pakar Damansara, Datuk Dr. Musa Mohd. Nordin.
Tambahnya, kaedah pencegahan berkesan perlu disediakan untuk semua kanak-kanak di Malaysia.

ANAK kecil tidak perlu menderita hanya kerana kegagalan ibu bapa memberikan mereka suntikan vaksin pneumokokal.


Di Asia sahaja, hampir seorang kanak-kanak di bawah usia lima tahun meninggal dunia setiap dua minit akibat penyakit pneumokokal.
Menurut WHO, penyakit pneumoko- kal adalah punca kematian yang boleh dicegah dengan vaksin dan imunisasi boleh dianggap sebagai cara paling cekap dan menjimatkan kos untuk mengurangkan penyakit dan kematian.
Dr. Musa yang juga Ahli Pengasas Pakatan Strategik Asia bagi Pencega- han Penyakit Pneumokokal (ASAP) turut menceritakan pengalamannya berdepan dengan beberapa kes meli- batkan kanak-kanak yang menghidap penyakit tersebut.
“Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun datang dengan batuk yang berlarutan selama tiga minggu, demam panas, tidak memberikan respons terhadap antibiotik. Di hospi- tal, keadaannya lemah, nafasnya laju dan dada berombak.
“X-ray menunjukkan paru-parunya penuh dengan cecair. Apabila dikeluarkan cecair itu kita dapati bakteria pneumokokus di dalamnya. X-ray mendapati paru-parunya mengalami kerosakan yang teruk,” ceritanya.
Sambungnya lagi, kes kedua meli- batkan seorang bayi perempuan berusia lima bulan yang telah demam selama 36 jam, masalah pemakanan (poor feeding) dan muntah.
“Dari klinik saya bergegas ke Unit Rawatan Rapi dan kami sedaya upaya melakukan yang terbaik untuk menyelamatkannya, namun bayi tersebut meninggal dunia selepas masa 10 minit.
“Perkara seperti ini tidak seharusnya berlaku kerana ia dapat dielakkan dan dapat menyelamatkan nyawa dengan memberikan vaksin,” katanya.
Jelasnya, pemberian vaksin pneu- mokokal bukan sahaja memberikan perlindungan kepada kanak-kanak, malah turut melindungi seluruh ahli keluarga kerana kuman tersebut tidak akan disebarkan kepada orang sekeli- ling.
Pemberian vaksin pneumokokal itu mampu mengurangkan penyakit tersebut kepada 99 peratus bagi mereka yang mengambilnya dan menunjukkan penurunan 60 peratus terhadap mereka yang berusia 50 tahun ke atas tanpa mengambil vaksin tersebut.
“Mengenai menjadikan vaksin ini sebahagian daripada Program Imunisasi Kebangsaan (NIP), kita telah meng- utarakan perkara itu kepada Kementerian Kesihatan Malaysia sejak 2005 lagi dan ia mengambil masa sedikit,” katanya.
Laman web pneumokokal


GAMBARAN X-ray yang menunjukkan paru-paru yang mengalami pneumonia.



Sejajar dengan usaha meningkatkan kesedaran masyarakat berhubung penyakit pneumokokal, Pfizer (Malaysia) Sdn. Bhd. dengan sokongan ASAP, Pitter Patter, parenting2u.com dan SJ Echo melancarkan sebuah laman web baharu iaitu www.abc4pneumococcal. com baru-baru ini.
Laman tersebut bertujuan meningkatkan kesedaran tentang penyakit pneu- mokokal dan menekankan hakikat bahawa penyakit itu boleh dicegah menerusi pemvaksinan.
Sempena Hari Pneumonia Sedunia yang disambut di seluruh dunia pada 12 November lalu, pelancaran laman web tersebut diadakan sebagai lanjutan Kempen Sasarkan Liputan Lebih Luas (ABC) yang dilancarkan bulan Jun lalu.
Ia menyeru ibu bapa dan individu yang memperjuangkan matlamat sama untuk menyokong seruan bagi memastikan setiap kanak-kanak di Malay- sia dilindungi daripada penyakit pneu- mokokal menerusi vaksinasi.
Laman web www.abc4pneumococ- cal.com mengandungi pelbagai maklu- mat tentang segala perkara yang berkaitan dengan penyakit itu, sekali gus ibu bapa boleh melindungi anak mereka daripada jangkitan.
Kempen itu turut menggalakkan ibu bapa untuk menandatangani ikrar sokongan dalam menyeru agar pemvaksinan dimasukkan sebagai Program Imunisasi Kebangsaan.
Presiden dan Pemimpin Serantau Asia Pasifik bagi Persekutuan Organi- sasi Meningitis (CoMO), Bruce Lan- goulant memberitahu, penyakit pneu- mokokal perlu diambil perhatian.
“Saya merupakan seorang bapa kepada seorang anak yang pernah menghidap penyakit pneumokokal. Semasa berusia enam bulan, anak perempuan saya, Ashleigh menghidap penyakit pneumokokal yang menyebabkan meningitis.
“Ia menyebabkan anak saya pekak sepenuhnya, sawan dan kurang upaya dari segi intelektual. Saya merupakan salah seorang daripada ribuan ibu bapa dan keluarga yang mengalami kesan penyakit yang mengancam nyawa ini,” luahnya.
Perjuangan ibu
Beberapa ibu bapa yang hadir pada majlis pelancaran tersebut turut berpeluang melontarkan pandangan serta berkongsi pengalaman.


PERLINDUNGAN vaksin pneumokokal kepada kanak-kanak mampu melindungi mereka daripada penyakit-penyakit yang membawa maut.



Pengalaman yang dikongsi oleh Zura Baharudin, 29, amat menyentuh hati pe- nulis dan membuatkan hadirin sebak.
“Saya mempunyai seorang anak lelaki berusia 11 bulan yang baru sahaja keluar hospital Jun lalu kerana penya- kit pneumokokal meningitis.
“Pada mulanya saya tidak tahu ia adalah pneumokokal kerana hanya menyangka anak saya mengalami demam biasa. Tetapi selepas dia muntah-muntah tanpa henti, tidak kenal saya seba- gai ibunya, saya terus bergegas ke hos- pital. Anak saya dimasukkan ke ICU selama lima hari,” ceritanya menahan sebak.
Zura amat sedih melihat keadaan anaknya. Lebih terkilan apabila menyedari keadaan tersebut tidak sepa- tutnya berlaku jika dia memberikan vaksin pneumokokal kepada anaknya.
“Syukur, kini anak saya berusia 16 bulan kembali sihat dan dia membesar seperti kanak-kanak lain. Sejak keja- dian itu, saya lebih memahami apa itu pneumokokal dan mula menyebarluaskan mesej mengenainya melalui blog saya, Facebook dan memberitahu kepada rakan-rakan saya betapa pentingnya mengambil vaksin pneu- mokokal ini,” katanya.
Sebelum ini Zura pernah mendengar mengenai pneumokokal, namun dia enggan memberikan vaksin tersebut kepada anaknya.
“Ketika melihat anak saya terlantar di hospital, saya ingatkan saya akan kehilangannya selama-lamanya.
“Saya tidak mahu ibu bapa di luar sana membuat kesilapan sama yang saya lakukan. Mencegah itu lebih baik daripada merawat,” ujarnya.
Bersama-sama berkongsi pengetahuan. Khas buat ibu bapa, sentiasa alert ngan perkembangan anak-anak ya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails