Friday, October 15, 2010

Stress... Stress... Stress

Salam...

Entri pasal stress... Dah semestinya penulis skang tengah stress... Harharharrrrrrrrrr................

Ha..ni muke aku tengah stress... Tetap mantain ayu gitu...(ekekekekekkkkkk...)...Alah taklah rupa ku secantek wanita ni... Mungkin tang spek mata ada sama sikitlah(KOT)....

Yelah keja yang sentiasa menemui pelanggan kekadang bikin aku pening... Kira macam ni stail aku(KOT...lagi)......

Memang hari2 aku bekerja depan kompter... Beginilah aksi aku tengah stress... Siap menumbuk mata... Harharharrrrrrrarrrrrr......................... Doklah aku sampai nak tumbuk mata aku sendiri kan.... Bila pelanggan 'mengasi'(ikut angin dia sendiri), tu yang bikin aku tension.... Kadang2 keja tak pandai nak siap cepat, gara2 melayan karenah mereka yang tak reti bahasa...

Yang selalu aku alami, bila pelanggan sendiri pandai2 bikin sendiri undang2... Aku keja memang jujur dan amanah... Bukan nak angkut bakut angkat sendiri, tapi realiti... Aku pantang kalau da orang tuduh aku bukan2... Kalau orang nak tuduh aku tak jujur, sampai mati aku tak maafkan dia... Bila minta IC ke hape, angkut IC orang lain... Takder IC, buat pulak alasan tempat lain pakai lesen pun takper. Lagi2 nak kaitkan kat KL/ Semenanjung tak lah cerewet macam ni.... Aku, kalau dah tak tahan sangat, selamba aku cakap, balik KL/Semenanjunglah kalau senang.... Macam orang tak pernah gi KL selain dia... Helloo.. Pak Cik, saya ni dah berapa tahun dok sana, sama gak proses dia......

Satu lagi customer, yang tak reti bahasa, tapi reti menggunakan duit untuk tutup undang2.... Orang banyak duit memang slalu macam ni... Sesuka hati dia nak samakan tempat lain ngan tempat keje aku ni... Senang cakaplah, Pak Cik... Sana lain cerita, sini lain cerita... Kalau tak nak ikut undang2, Pak Cik leh gi kedai lain ye.... Kang tak pasal2 kene saman RM20 juta oleh sebab macam ni..... Sebab yang remeh jadi besar....

Kang aku jadi macam ni, abislah bos aku...... Harharharharrrrrrrrrrrrrrrrr................
Kang tak pasal2 bos aku susah cari pekerja macam aku ni(multi-tasking).....Ceeeeehhhh... Perasan weihhhhhhhhhhhh..... Sori, bos... Ambo minta mahap ye.......

Doa2 je, aku tak sampai macam ni.... Se'stress2' aku, aku boleh kontrol lagi... Dengan solat.. Tengok karton kat TV.. Ngan kengkawan..... Gurau2 sokmo.... Cuma, doa jer aku tak macam ni.....
Wokeh la.... Kita jumpa di lain hari ye... Wassalam........

Wednesday, October 13, 2010

K-BOX

Salam...
K-box??? Karaoke dalam kotak ler... Sejak beberapa bulan ni, sejak aku kene angkut member time abis keje, aku macam rasa ketagih jer nak menyanyi. Walaupun suara sumbang...

p/s: pinjam jap sapa punya mulut ni....grab dari google....


He3..... Serius.... Kadang2 aku curik masa keje sekejap macam lepas tadi... Sebuah dua lagu pun jadik lah kan.... Buang rasa ketagihan nak nyanyi... Siap jerit2 lagi... Apa taknya buang tension katakan....

p/s: doklah aku sampai gini...



Meh kita menyanyi....Lalalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Wednesday, October 6, 2010

07.10.2009-07.10.2010

Salam...

Hari ni, tanggal 07/10/2010, genaplah setahun aku bekerja di sini iaitu Seng Poh Ling Electric Trading... Wah... Satu tahun yang penuh kepahitan dan kemanisan selama aku bekerja di sini... Manisnya bila kita berkawan ramai orang baru, mengeratkan tali silaturahim, bahkan mengenali insan yang telah lama tidak ketemu... Pahitnya, bila diri ini dihina, keupayaan aku dipandang rendah hanya kerana pekerjaan aku tidak setaraf mereka(yelah keja pemungut bil...siapa nak pandang)....

Setahun yang lalu...
Aku tekad untuk bekerja di sini walaupun punya kelulusan yang layaknya jadi pegawai ke, executive ke... Namun demi untuk tidak menyusahkan keluarga menanggung aku selepas tamat belajar, dengan keadaan menganggur, aku menebalkan muka untuk bekerja kedai. Bahagian perkhidmatan pelanggan kalau ikut kategori la... Yelah sebelum ni aku penah keja jadi guru sandaran/ganti sekejap, alih2 jadi pemungut bil Celcom... Aku bekerja ni pun aku langsung tak inform pun ngan family aku. Sebab aku tau yang kesudahannya mereka tentu tak kan setuju dengan kerja ni. Lebih2 lagi lulusan ijazah. Bagi mereka selayak pemegang ijazah mesti kerja pun setimpal dengannya. Tapi mereka susah nak faham(sebenarnya mereka ni memang tak mau faham pun) dengan krisis pengangguran sekarang ni. Aku dah berusaha cari, tetap gak takde jawapan yang menggembirakan. Hanya segelintir ahli keluarga ku yang mengetahui aku bekerja sebagai pemungut bil. Apabila nenek serta atok mengetahui aku bekerja sebagai pemungut bil(sebab mereka tengok kerja ni kat kedai), mereka memang menentang keputusan aku. Memang mereka tak suka... Dahla kerja kedai, takde standard, memalukan mereka... Bagi aku asalkan kerja halal dan tidak menyusah mereka menanggung keperluan/perbelanjaan aku yang menganggur ni.

Prospek kerja aku...
Asas kerja aku ni duduk kat depan komputer dan mula terima bayaran segala bil Celcom. Tak lupa juga, mendaftar untuk postpaid(sama ada voice plan atau broadband), prepaid.... Penggantian kad sim.... Paling tak best membuat panggilan 1111 Celcom Careline. Kadang tulis surat, buat iklan promosi... Nampak macam bukan pemungut bil... Aku pun susah nak describe apa pekerjaan aku ni... Senang citerlah, multi-task worker... Hahahaaaa..... Even buat surat rasmi pun aku...

Sepanjang masa itu...
Pengalaman itu mengajar aku tentang erti kehidupan di luar... Aku dapat mengenali manusia2 yang pelbagai ragam... Ada yang ok... Setengah ok... Dan langsung K.O..... Terukkan... Selalunya pegawai2 kerajaan yang ramai bayar bil... Kalau budak baru memang kekwat nak mampus.... Ingat tinggi sangat jawatan hang tu... Sekali tengok pembantu am rendah je... Eksyen jer lebih... Dah tu suke2 hati nak pandang rendah orang hanya disebabkan kerja aku ni tak sama level ngan mereka... Apa daaa... Ko ingat nelayan tu takder skill khusus tangkap ikan???(Apa pula kene-mengena ngan nelayan nih...)

Apa pun pengalaman ni memang berharga... Dah masuk resume pun... Ada gak pengalaman kan... Hepi 1st annivesary to me....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails