Wednesday, April 12, 2017

[RESEPI] Peria Tumis Telur Asin

Resepi mudah kali ini. Cadangan lauk. Saja, mengolah bahan. Pernah terbaca satu blog, masak peria dengan telur asin. Lupa dah blog mana satu, cuma kredit buat yang empunya idea. Sedap. Pada tak suka peria ni pahit2, boleh masak ngan telur asin.

Bahan (untuk lauk 2 orang makan)
1/2 biji peria
Sebiji telur asin
Seulas bawang merah
Seulas bawang putih
2 biji cili padi (kalau nak pedas, boleh tambah)
Cili merah(dihiris)
Maggi cukup rasa
Garam

Penyediaan:

  1. Peria disiang ikut kebiasaan masing-masing. Saya lagi suka belah memanjang, dan korek bijinya dengan sudu. Lepas tu, bolehlah dihiris, tak tebal tak nipis, sedang-sedang. Saya suka rendam kejap dengan air garam. Ketepikan seketika. 
  2. Bawang dan cili padi ditumbuk kasar atau halus.
  3. Telur asin dikocok, yang kuningnya, boleh dilenyek terlebih dulu.
  4. Dah semua tersedia, barulah cuci bersih peria yang direndam tadi.
  5. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau. Masukkan cili merah, gaul kejap, dah tu masukkan peria. Gaul sebati. Baru letak sikit air, kira nak lembutkan peria tadi. Masa ni, masukkan Maggi cukup rasa bersama garam sikit. Sebab kita guna telur asin dah, jangan boh banyak garam. Secukup rasa. 
  6. Bila peria tu nak separuh masak, masukkan telur asin yang dikocok tadi. Biarkan telur tu masak setengah, baru kita gaul. Masa ni, rasa lagilah. Ok tak kemasinan. Kadang ada telur asin ni kurang asin putihnya, Kalau kurang, tambah sikit garam. 
  7. Bila dah nampak masak telur tu, dah boleh padam api. Hidangkan.

Ni hasil tangan saya, Nampak tak seberapa..Hihi.. 
Diharap perkongsian ni dapat memberi idea buat sesiapa yang suka masak dan ketandusan idea nak masak apa.

Ok, jumpa lagi di post yang lain...

Tuesday, April 4, 2017

WHAT ARE SOME SIGNS OF INTELLIGENCE?

Quora ni best juga kita ikuti. Pertanyaan simple, kita boleh dapat jawapan dari sebodoh-bodoh jawapan sehingga jawapan yang tahap tinggi kena fikir. Aku suka baca, jawapan mereka dari pelbagai latarbelakang, pekerjaan, bangsa, negara, pandangan politik yang berbeza secara berhemah. Bukan seperti segelintir netizen Malaysia ni. Kalau topik perbincangan, lebih kepada menghentam tanpa ada apa-apa kajian....
Tapi hari ni, newletters highlight tajuk ni... WHAT ARE SOME SIGNS OF INTELLIGENCE?

Banyak-banyak jawapan, CGPA baguslah, IQ tinggilah, pandai itu ini, yang ni aku suka jawapannya.


Wednesday, January 11, 2017

B.I. dan Faiz.

Berbahasa Inggeris memang penting. Cuma kebolehan individu berbeza-beza. Ada bunyi macam orang British pelat, ada yang asal bunyi, ada yang pandai tapi tak ada bunyi 'orang putih' tapi power penguasaannya, ada yang boleh sebut peduli tak betul sangat, asal orang boleh faham, dan jenis ada aku kisah...

Yang aku kesiankan, si Faiz. Susah payah kita cipta nama setanding pemain dunia lain, yang tak bestnya, bila orang kita sendiri yang bash dia teruk. Peduli apa, dia mencuba. Asal maksud sampai. Aku tengok klip video dia bagi ucapan, sebelum dia naik, yang si penyampai anugerah, dia cakap dalam Spanish ke Portugese, selamba je. Dah tu siap kedengaran pentejermah. Kalau pun Faiz punya teruk B.I nya, tapi apa yang dia cakap sampai, 'mat saleh'2 kat sana faham, oklah. Kira, apa yang dia sebut, dia faham, kita faham. Kat dunia ni pun ada gak orang tak reti sangat berB.I., tapi boleh gak hidup kat tempat orang berB.I. sepenuhnya.


Biasalah dia bawa teks ucapan melalui hp dia.. Mana-mana pemenang anugerah kat dunia pun, waima pelakon, penyanyi, ada di kalangan mereka, siap-siap bawa teks. Pernah tengok anugerah OSCAR tu, siap lagi bawa teks ucapan, pandai speaking lagi, sebab dia tak tau nak cakap apa kat depan. At least dengan adanya teks tu, ada gak idea dia nak cakap apa.

Lumrah kat dunia ni, pemain-pemain handalan pun bukannya hanya ada di negara B.I sepenuhnya. Bukan ramai yang cakap, Messi dulu pun guna bahasa ibundanya sampaikan ucapan. Eh, mereka yang sukan, kita tengok skill permainan bukan bahasa bhai. Sukan ni, semua orang faham bahasa sukan. 




Thursday, January 5, 2017

Resipi Air Jamu Untuk Bersihkan Rahim Selepas Datang Haid

Setiap bulan, setiap wanita akan berdepan dengan tempoh datang haid. Selain masalah senggugut, ada juga yang mengalami masalah haid tidak teratur dan hal ini akan mengganggu hormon seorang wanita.

Apa yang boleh anda buat adalah mengamalkan air jamu ini. Selain merawat masalah senggugut ketika haid, ia juga dapat mengurangkan keputihan *jika ditambah daun sirih. Cara untuk membuatnya juga mudah.




AIR JAMU 'DATANG HAID'
BAHAN-BAHAN:
2sm halia
2sm kunyit
2 batang serai
2 helai daun pandan
3 cawan air
Gula batu atau madu *mengikut citarasa


CARA MEMBUAT:
Basuh halia dan kunyit. Boleh dihiris jika mahu. Masukkan juga serai dan daun pandan.
Masukkan air dan biarkan ia mereneh seketika.
Selepas air mengering dan dianggar menjadi satu cawan, tutupkan api. Biarkan suam sebelum ditambah madu atau gula batu ketika mahu diminum.  

Note:
*Anda boleh tambahkan sebiji buah manjakani untuk merapatkan bahagian intim (tetapi tidak sesuai untuk anak dara)
*Untuk mengurangkan masalah keputihan, bolehlah ditambah dua helai daun sirih



KHASIAT:
*Membersihkan rahim selepas haid
*Mengeluarkan angin dalam badan
*Memecahkan lemak di perut
*Mengurangkan masalah bau badan

Amalkan air ini sebulan sekali dan ingin diingatkan, air ini tidak sesuai untuk ibu mengandung. Air jamu ini tidak pahit bahkan harum. Cuma jika ditambah biji manjakani akan menjadi sedikit pahit.

AMARAN: Jangan amalkan berlebihan kerana sirih dan kunyit berlebihan akan menyebabkan cepat putus haid.

Artikel asal dari RASA

Thursday, February 25, 2016

TIP TENTANG KETUHAR DAN FUNGSINYA


TIP TENTANG KETUHAR DAN FUNGSINYA
*******************************************
Soalan yg biasa diajukan:
Ketuhar yang mana sesuai ye??

Tujuan Admin berkongsi tip semua ini adalah kerana ingin membantu anda yg keliru dan tidak tahu fungsi peralatan elektrik yang digunakan dalam membaking @ cooking. Sebelum ini Admin pernah kongsikan tentang struktur penghasilan kek, peralatan bakery dan bahan-bahan bakery yang banyak digunakan. Hari ini tentang ketuhar pula.

Secara lazimnya, resepi terdapat di mana-mana sahaja yang penting kita harus belajar seni dan selok-belok membuat kuih dan juga mendapatkan tips yang penting. Admin harap dengan tip dan panduan yang Admin kongsikan ini secara tidak langsung anda dapat "belajar" tentang selok belok peralatan bakery yang ada di rumah anda.

Ok..ramai yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang KETUHAR. Hari ini Admin kongsikan tip dan jenis-jenis ketuhar yang berbeza.
Semoga tips ini akan mendatangkan manfaat pada anda semua.

πŸ“Ÿ JENIS–JENIS KETUHAR πŸ“Ÿ
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Di dalam proses membuat kek, cookies,pastry dan roti, bukan sahaja kemahiran yang di perlukan untuk mendapatkan hasil yang terbaik tetapi ketuhar juga memainkan peranan yang amat penting.
S : Ketuhar apakah yang sesuai untuk di gunakan?
S: Adakah kita perlu menyediakan berlainan ketuhar untuk berlainan kek, roti dan pastry?
Jom kita kenali dengan rapat lagi jenis jenis ketuhar yang berbeza.

πŸ“Ÿ KETUHAR JENIS BINA DALAM (Built in Oven)
**********************************
Ketuhar jenis ini memang cukup sesuai untuk kesemua jenis pembakaran. Ianya boleh membakar roti, kek, pastry dan biskut. Bergantung kepada jenama yang anda beli, ada sesetengah ketuhar jenis begini, kepanasannya tidak begitu rata jika anda membakar 2 atau 2 tingkat (2 tier baking).
Kalau anda membakar biskut cara begini, anda harus rajin memusing dan menukarkan loyang kuih anda supaya mendapat kepanasan yang lebih rata (rotate the trays to get even baking results). Tetapi apabila membakar kek, lebih baik jika kita membakar satu tingkat sahaja.

πŸ“Ÿ KETUHAR YG ADA KIPAS (Oven with Fan)
*****************************
Ketuhar yang mempunyai kipas bina dalam selalunya membakar biskut dan pastry dengan cukup baik kerana kipas itu memutar angin panas dengan rata jika kita membakar dua atau tiga tingkat (2 or 3 tier baking). Tetapi apabila digunakan untuk membakar kek, kipas ini akan mengeringkan kek sedikit.
πŸ’‘Jadi, jika ada pilihan untuk tidak membuka button kaedah kipasnya @ switch off (tutup kipas) apabila membuat kek, itu adalah lebih baik (sesetengah oven ada button kipas).
πŸ’‘Tetapi jika kita tidak boleh memilih untuk menutupnya (tiada button kipas) adalah lebih baik jika kita kurangkan sedikit masa membakar kek itu.
Contohnya, jika kek itu memerlukan masa 45 minit untuk membakarnya di ketuhar biasa, kita kurangkan masanya dalam 5 minit lebih awal jika kita menggunakan ketuhar yang ada kipas ini supaya keknya tidak kering sangat.

πŸ“ŸKETUHAR MICROWAVE (Microwave Oven)
***************************
Ketuhar jenis ini adalah seperti ketuhar
“2 IN 1” iaitu, ianya boleh di gunakan untuk fungsi “microwave” dan juga untuk membakar biskut, brownie atau kek-kek cawan. Ketuhar begini sesuai bagi mereka yang jarang membuat kek yang besar. Jika kita membakar kek yang agak besar, ada kalanya bahagian tengah kek tidak masak dengan betul.
πŸ’‘Selalunya, kita lebih menggunakan fungsi microwavenya sahaja. Jadi bagi mereka yang suka membakar roti, pastry dan kek-kek perayaan, jenis ketuhar sebegini mungkin kurang sesuai dan kek-kek yang di bakar di microwave oven sebegini selalunya kelihatan agak pucat dan padat (dense).

FUNGSI – FUNGSI DI KETUHAR
=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*
- Apakah kelainan fungsi-fungsi yang terdapat di ketuhar?
- Adakah ianya boleh di gunakan untuk membakar segala macam kek dan kuih?
Mari kita tinjau kegunaan fungsi-fungsi yang berlainan ini.
πŸ‘‰Kebanyakan ketuhar bina dalam (built in oven) mempunyai fungsi yang agak sama iaitu :

TOP and BOTTOM Heat
•••••••••••••••••••••••••••••••
πŸ”₯Ini cukup sesuai untuk membakar semua jenis kek, biskut pastry dan roti. Jika kita membakar kek yang agak besar sedikit, kita harus meletakan kek itu di rack agak bawah sedikit (lower rack to avoid top part of cake burnt) tetapi jika membakar roti dan pastry, lebih sesuai jika kita meletakkannya di rack tengah sahaja.

TOP HEAT Only
•••••••••••••••••••••
πŸ”₯Ramai yang keliru apabila melihat fungsi ini. Mereka sangkakan yang Top Heat sesuai untuk membakar kek lapis! Sebenarnya Top Heat ini lebih sesuai di gunakan apabila kita membakar cheesecake. Jika digunakan untuk membakar kek lapis, nanti kek lapis itu akan menjadi terlalu kering dan adakalanya garing.

BOTTOM HEAT ONLY
••••••••••••••••••••••••••••
πŸ”₯Fungsi Bottom Heat ini cukup sesuai jika kita ingin menggaringkan roti yang berinti seperti pizza. Adakalanya, inti pizza itu sudah masak tetapi bahagian bawah rotinya pula masih kurang garing atau lembab. Di sinilah kita menggunakan fungsi “ bottom heat” ini untuk memasakkan roti itu tanpa mengeringkan dan memasakkan inti pizza yang diatasnya itu.

GRILL
••••••••
πŸ”₯Inilah fungsi utama apabila kita membakar kek lapis. Dengan menggunakan “grill”, setiap lapisan kek lapis kita pasti menjadi dengan cantik dan tidak menjadi kering. Api grill ini juga cukup sesuai jika kita ingin mengaringkan hanya bahagian atas ayam atau daging (grill effect of chicken or roast lamb/ beef) untuk sekejap sahaja.

STEAM INJECTION
•••••••••••••••••••••••••
πŸ”₯Tidak kesemua ketuhar ada fungsi ini. Fungsi ini cukup sesuai jika kita ingin membakar sesetengah jenis roti seperti roti perancis . Ianya akan menggaringkan dan meranggupkan pemukaan roti itu.

SUHU (Temperature)
••••••••
πŸ”₯Pastikan anda tahu jenis suhu oven anda untuk mengetahui jenis masakan yang anda lakukan agar ianya tidak menghasilkan rasa hangit atau hangus pada kuih anda semasa proses pembakaran dilakukan. Setiap saiz oven itu mempunyai suhu kepanasan yang berbeza. Dapatkan nasihat daripada pakar penjual sebelum membuat belian terlebih dahulu.

Semoga dengan tip yang Admin kongsikan ini anda telah mendapat ilmu yang baru untuk manfaat anda.

 

 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails