Sunday, May 16, 2010

Makan Lagi

Salam
Entry kali masih pasal makan ye...
Last2 saya ni bakal jadi food blogger...Ceewahhh...
Amboi3... Berangan ye, Maria...
Well...Sesaja nak share ngan anda2 semua yang tempat makan yang saya rasa best kat tempat saya ni; Limbang, Sarawak... Kot2, anda semua ada rancangan nak melancong kat tempat saya ni...
Jadi promote la sikit tempat2 makan di Limbang ni... Semestinya dijamin halal...
Malam tadi; tanggal 15 Mei 2010, saya ngan rakan2 plan nak makan seafood... Tapi restoran yang nak dituju rakan saya ni, tutup ler plak... So, kami pun pusing2 cari spot nak makan...
Akhirnya Barbarian Cafe jadi pilihan rakan2 saya... Saya ni mengikut je, asal halal n sedap... Dan semestinya kene belanja(orang dah nak belanja)....
Barbarian Cafe ni baru2 gak buka... Nama restoran pun macam western jek ek... Masuk, modern-kontemporari style... Kerusi pun macam kerusi orang kat office... Ada lcd wide screen... Kompom penuh klau da football match.. Meja mini pool pu disediakan kepada sesiapa nak main pool. Malam tadi, tak ramai pun.. Mungkin masih awal... Ada pun mereka tayangkan F1 Monaco-live punyer... Ingatkan western food je... Rupa2nya, ada pelbagai makanan yang mereka tawarkan... Dari western sampai ke eastern... Kiranya 'western met eastern'..Hehehehee.... Mana taknya, rakan saya ni kata, ada menu Sayur Lemiding Goreng... Wahhh... Tabik lah ngan owner restoran ni... Nama restoran kan main bunyi western, tapi tetap da citarasa tempatan...
Tapi malam tadi, citarasa kami tukar sikit... Mentang2 restoran seakan-akan western, kami pun order western food la... Eksyen betul ek.... Tapi biasa2 jek... Kelima-lima kami order Chicken Chop With Blackpepper Sauce. Yang peliknya, mereka serve ngan telur mata lembu... Macam breakfast la pulak... But whatever... Cekik je lah... Lapar... Cuma tak berkenan sangat, sos lada hitam dia masin... To cook, decrease salt added... Kang darah tinggi plak pelanggan anda.. Yang air plak, klau customer order air yang da campuran macam buah, nata ke, bagi sudu kecik.. Sayang tak pat makan jagung malam tadi... Takder sudu nak cedok isi jagung... Tak pun bagi straw yang berdiameter besar(macam straw ice-blended yang slalu kita sedut)...

kan saya cakap, slalunya saya order chicken-chop, tak penah da telur mata lembu...pelik tau...kalau ikutkan western style, untuk breakfast slalu nya da telur mata lembu...belasah je labuuu...

Saya minta maaf bebanyak... Pasal saya tak amik gambar restoran ni... Gambar2 saya selitkan cuma muka2 rakan saya... Saya seperti biasa, jadi photographer tak bertauliah... Tapi maaf sekali lagi, gambar tahap hp murah je... Amik pun sebab boring sebab tgh tunggu order sampai... Rakan yang lain, dah mula makan, tapi saya dok tercangok menengok mereka memotong2 chicken-chop masing2...

ni dia muka2 kelaparan yang amat..man nasib baik tangan ko cover mulut ko ternganga...yang mamy ni plak sempat peace...tapi gambar memang tak berkualiti tinggi(kualiti tahap hp je)..

ni lagi sorang....sempat lagi posing...yang kat belakang tu memang dah tak ingat dunia...menikmati sungguh dia...tak macam si baju merah ni...kiranya saya guna flash ambik gambar ni...

Meh tengok gambar yang saya ambik tak guna flash... Terbakar weiiiiiii..............

macam kepala mereka terbakar.....hehheheheheheee....jangan terkezuttt....

Oklah... Saya stop kat sini.. Nanti saya tak berenti nak menaip... Dah tu mulalah melalut tak tentu pasal... Last sekali kene mind-block... Takde idea nak tulis apa...
Cukuplah buat masa ni... Nanti cerita lagi...

Monday, May 3, 2010

Saya Suka Makan

Salam...
Lama tak update blog... Sibuk sesangat... Sebabnya, kalau tak, saya ni suka cerita panjang-panjang.... Meleret-leret pulak... Penghujungnya tak abis keja yang sepatutnya dibuat...
Tapi dalam sesibuk ni, saya tetap tak lupa nak makan... Title entry pun dah mention yang saya ni suke makan... Tengok badanlah... Tapi itulah hobi saya yang paling saya suka selain membaca dan mendengar muzik...
Masa studi di UPM, kira dalam sebulan, adalah 2 atau 3 kali saya ngan roommate; Mira akan turun gi Pasar Malam TAR... Sapa dok KL atau penah tinggal kawasan KL atau Selangor mesti tau... Klau orang lain mesti shopping tak pun borong kain baju atau sewaktu dengannya, tapi lain pulak kisah saya... Saya ni kira suka jalan2 cari makan... Sampai ada satu stall yang jual mi sup utara, situlah kami landing menikmati semangkuk mihun sup... Biarlah tempat tu tak se'standard' macam restoran, sekadar stall, pas tu ada meja lipat ngan kerusi plastik, tapi bagi saya,mihun sup utara tu la yang paling sedap yang penah saya rasa... Tu baru stall mihun sup utara, belum lagi stall lain saya landing... Dah tu jalan2 lagi, lapo je, singgah lagi stall lain... Slalunya saya akan pilih stall lain plak, stall yang jual laksa utara tak pun laksam, tak pun McDonalds.. Tengok, betapanya saya suka makan...
Walaupun sibuk 'mentadarah' je, sempat lagi saya beli 'sejibik' kek coklat lembap yang terkenal kat Pasar Malam TAR... Dah lupe nama stall tu, tapi memang fresh kek dia... Siap kat situ mereka sapu coklat ganache kat kek... Dah boleh try rasa... Yang saya ingat stall tu, Kasturi nama ujung stall mereka ni... Tiba2 terliur pulak...
Hmm...tu kisah 3 tahun lepas... Skang ni saya dah kembali ke tempat asal saya; Sarawak. Masih belum ada keja tetap. Keja biasa saja... But itt's ok for me, even though i dont have any stable job, i've job that can support my life... Wah sedih nampaknya...
Kita sambung lagi... Gambar2 makanan sedap2 ni saya ambil kat Nurul Cafe, Limbang. Nampak sedap kan?? Dah hobi saya suka makan, apa kata saya share sikit makanan yang saya ngan kawan2 saya order....

ni kue tiaw goreng seafood...berbaloi gak, sebab ada banyak jenis seafood yang mereka letak kat keu tiaw ni....


ni plak, da sesiapa tau??? inilah Laksa Sarawak. Berbeza sikit dari laksa dari semenanjung..


ni dia western food...alalalaa...jaga bdn btul..malam tu east vs west food..but eastla menangkan..sbb lidah memang asli east...huhuhu....











Jangankan manusia, makanan pun boleh posing tau... Raziman telan liur je sesi 'photo-shoot' ni.. Dia dah kelaparan tahap gaban tunggu...Malam tu saya cuba minuman pelik sikit.. Longan susu...Yang ijau tu, Raziman order, Jus Epal.. Dah biasa pun minum..Hahahaa....
Tukang blogging memang takder gambar... Gambar makanan pun jadi lah... Ni dia, Raziman dan Roziela.... Lapo la plak tgh2 blogging ni... Kita mamam dulu ye....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails