Wednesday, June 19, 2013

10000

Assalammualaikum....

10000 itu merupakan pageviews blog ini... Terima kasih daun keladi.. Otai akan berkata, apalah sangatkan. Tapi bagi saya ni, blogger picisan, itu sudah cukup membanggakan saya, walaupun sahabat blog ini tidaklah seramai mana pun. Ada gak orang follow blog ni.

Bukan senang nak menulis. Perlu ada ilham nak buat citer apa.. Saya akui, saya bukanlah orang yang begitu uptodate pasal hiburan,politik... Jadi cerita blog ini semua berkisar apa yang berlaku di sekeliling.

Dah sampai tahap ni, saya rasa nak buat mini contest.. Contest ringan-ringan je. Tunggu da lebih sikit rezeki.. In shaa Allah, kawan..

Rasa semangat nak update pas ni. Cuma kengkangan masa je yang menghalang nak menulis. Da masa malam,mata ini yang tak tahan nak berjaga. Dah 'berusia' katakan... Tak gitu...

Thursday, June 13, 2013

BILA TAMAK MENGUASAI DIRI

Bila perasaan tamak mula menguasai diri, segala kebenaran tertutup.. Kadang berdepan orang tamak ni, rasa nak tutt jer mereka-mereka itu..

Tapi selagi iman itu masih ada walau setipis kulit, in shaa Allah, semua itu kita terima sebagai dugaan.. Cuma, itulah... Mereka yang tamahak(bak kata orang Sabah), memang akan selalu menduga kita. Berdoa dan pintalah akan kekuatan untuk bersabar.

Psst: Angin jugak kalau hari-hari berdepan orang tamak ni. Bagi saya, diam sajalah. Buat muka tak heran ngan mereka tu.. Banyak lagi nikmat Allah swt titipkan buat kita.

#motivasi di tengah hari

[GAMBAR] DOA PAGI HARI: ILMU,REZEKI DAN AMALAN

Wednesday, June 12, 2013

[WORDLESS WEDNESDAY]: MISKIN DUNIA,KAYA AKHIRAT

[INFO]: MACARON DAN MACAROON


macaron(kiri) dan macaroon(kanan)

Macaron yang berwarna-warni menjadi semakin popular di kalangan penggemar makanan, namun ramai sering menggunakan nama yang salah.

 Walaupun macaron dan macaroon adalah makanan konfeksyen, kedua-dua istilah merujuk kepada dua jenis manisan yang jelas berbeza. Hanya satu persamaan di antaranya iaitu kedua-dua nama tersebut berasal dari perkataan “ammaccare” yang bermaksud menghancurkan dalam bahasa Itali.

Macaron khususnya merujuk kepada biskut berasaskan meringue yang dibuat dengan tepung badam, putih telur, gula pasir dan gula tepung, kemudian diisi dengan krim mentega ataupun jem buah-buahan. Manisan halus ini mempunyai luaran ranggup dan dalaman yang hampir seakan coklat nougat dan kenyal. Ia sering dipanggil 'French Macaroon'.

Macaroon pula adalah nama generik yang digunakan untuk beberapa manisan konfeksyen kecil. Biasanya, istilah ini merujuk kepada macaroon kelapa yang lembap dan padat, dibuat daripada putih telur, gula, dan kelapa kering. Ia mempunyai hujung berbentuk bintang, dan sering dicelup dalam coklat. Macaroon kelapa, lebih dikenali sebagai “Congolais” di Perancis, sering dihidangkan semasa perayaan Paskah kerana ia tidak mengandungi tepung.

Sumber: TUPAI

[INFO]: KHASIAT BAWANG PUTIH

Nama botani: Allium Sativum


Mengurangkan risiko angin ahmar
Ia mampu menghasilkan oksida nitrik pada dinding saluran darah yang membantu untuk mengembang dan mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan angin ahmar.

Mengurangkan risiko kanser
Kaya dengan anti oksidan seperti selenium, bawang putih mampu membantu mengurangkan radikal dalam darah, sekaligus mengurangkan risiko seseorang menghidap kanser.

Bertindak sebagai anti bakteria dan antivirus
Sejenis bahan iaitu allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrobakteria. Jadi, ianya baik untuk jangkitan perut,jangkitan influenza dan sebagainya.

Mengandungi banyak iodin
Bawang putih mempunyai kandungan iodin yang tinggi yang baik untuk pesakit hypertiroid.

Dapat tingkatkan sistem imunisasi
Kajian mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak dua hingga tiga ulas sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.

Sumber: Yahoo!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails