Monday, June 29, 2015

[INFO] Age-Old Tradition In Kedayan Marriage

THE origins of Kedayans are somewhat uncertain, with some believing that their people originated from Java. According to the history books, Sultan Bolkiah (1473 to 1521) who was a renowned sea captain and voyager anchored on the island of Java.

He became interested with the agricultural techniques adopted there.

Therefore, he brought some of the Javanese farmers back to the Sultanate where they later married the local Malays which in turn produced the Kedayan ethnic group.

The wedding customs of the Kedayans are not much different from the indigenous Malay ethnic groups in Brunei.

According to Acting Brunei-Muara District Officer/Special Duties Senior Officer of the Ministry of Home Affairs Hj Matussin Orang Kaya Sura Haji Tuba, Kedayan weddings take into account the place and atmosphere as well as the social status of the tribe.

This also includes items and amount needed during the wedding ceremony.

In the olden days, men and women did not openly court each other. Therefore, the ceremony called Majlis Berjarum-jarum was meant to be an opportunity for the groom’s representatives, such as his parents, to find out whether the woman is still available for marriage.

During the Adat Bersuruh or Meminang, representatives from the groom will head to the prospective bride’s house to set up preparations for the engagement ceremony.

These days, parents from both sides would first meet each other especially during discussions which include sending a proper entourage to seal the formal engagement.

Some examples of items that would be agreed for the engagement would be a ring and a dowry.

This is followed by the Adat Menghantar Tanda Bertunang which means delivering gifts comprising all the requests during the engagement ceremony, and may also include additional gifts by the groom.

The bride can also respond in kind. The delivery of the gifts is usually an impressive and grand affair, with an entourage of men or women carrying silver trays adorned with beautiful cloths topped with the displayed gifts.

Speaking to The Brunei Times, Village head of Lamunin, Major (Rtd) Said Hj Tinggal said, “The gifts would include $50 and a gold ring to start the ceremony called pembuka mulut/majlis, $300 and a gold ring as a sign of engagement called tanda pertunangan, a dowry of $220 and for daily expenditures called belanja serbaguna which is given according to the bride’s parents wishes.”

Poems and analogous parables will be used during the ceremony such as “hajat kan meyunting bunga di taman tuannya, dapat jua menjadi rantingnya”.

Meanwhile the Adat Melangkah Dulang would involve a gold ring and a piece of cloth from the groom to the bride’s unmarried elder sister or brother.

“In the Adat Melangkah Sungai, the sultanate’s own version of brocade which is Jong Sarat and a gold ring will be given to the groom if the said couple does not have any immediate family ties,” said the village head.

Meanwhile the Kipir and Ceramai, a container of sorts which is made from copper would be used for the safekeeping of precious articles such as gold.

If this is not available, it would be replaced by $50 while a six meter white cloth will be used in the Lapik Bunga Pinang ceremony.

A month before the wedding ceremony, families and relatives as well as neighbours would come together and make preparations which include constructing a hall, a hut for preparing meals during the wedding or improving the bride’s house.

Entertainment which includes the playing of traditional music instruments such as the gulingtangan and traditional games such as berkuit tempurung kelapa, gasing, pencak silat will also be prepared for the wedding.

The families would then choose the wedding date which is slated after the harvest season and the solemnisation ceremony named Majlis Akad Nikad will be held at the bride’s residence a day or two before the wedding ceremony.






Usually performed at night and separately for both the groom and the bride is the Majlis Berbedak dan Berpacar which sees the couple both dressed in customary traditional Kedayan attire while being adorned with traditional ornaments.

During the wedding reception which is coined the Majlis Bersandingan, relatives and friends from near and far would come together for a few days to assist as well as to attend the wedding.

The event will start with an early morning Mandi Belangir for the bride-to-be and this will be organised by chosen elders of the village.

The bride will then consume a plate of yellow rice complemented by an omelette, coconut shavings, bananas and salt. After that, the bride will be dressed in gold coloured bridal wear and equipped with an umbrella adorned with flowers which will then be followed by eating sirih betel leaves and chalk.

Several threads of different colours would be wrapped around her body and she would then blow out a candle in order to avoid any unwanted and unforeseen circumstances.

Before the groom enters the house of the bride, he will be escorted by a Malay man in a ceremony called Pusing Naga in order to dispel any malicious forces.


This is where the groom led by the medicine man and the entourage would turn three times in one spot before entering the house where his feet would then be first be washed with coconut cream (santan).



After the wedding reception, the couple would be surrounded by relatives and neighbours as they perform the customary Makan Bersuap-suapan ceremony where the groom feeds the bride and vice versa with yellow rice, salt, an egg and vegetables.

During the night, the Majlis Ambil-ambilan will proceed with the groom entering the bride’s room and escorting her to the wedding dais.

This is followed by the Adat Mulih Tiga Hari atau Tujuh Hari in which the couple will be chaperoned by their families to the groom’s house.

After a feast and performing the doa selamat, the couple will then return to the bride’s residence.

Gifts (from the groom’s family), mainly electrical appliances and groceries, will be given to the couple. The couple is not allowed to leave the house for 40 days in order to avoid any unwanted accidents.

This would then mark the end of the wedding ceremony of the Kedayan ethnic group. The traditional and customary aspects of Kedayan weddings are gradually changing due to convenience, time and inter-marriage between different ethnic groups.

Note:
This article is taken from The Brunei Times and I posted here as my reference for future. Thank you to this journalist for useful info to our new generations.

Monday, June 15, 2015

Allah Tetap Ada

Assalamualaikum...

Lama dah saya tak mencoret dari hati. Ada pun artikel disalin-tampal dari page FB. Artikel pengetahuan. Perangai dulu masih gak dibuat. Saya dulu, rajin menulis semula artikel berguna dari surat khabar atau majalah ke buku nota. Mungkin hobi. Bagi saya, itu mungkin salah satu cara memperbaiki tulisan, perbendaharaan kata, pengetahuan. Sambil menulis sambil membaca. Itu dulu, surat khabar jadi pilihan. Sekarang, maklumat di hujung jari saja. Yalah, saya cuma 'bookmark' jer page tu. Nak menulis sekarang ni, jarang sekali...

Ok..

Nak kata sibuk, ada jer masa nak menaip. Ini pun kira curi masa rehat menaip. Kat rumah, laptop dah tak berfungsi ngan baik. Lepas 10 minit beroperasi, mulalah 'hang'. Kalau kejap, tak apalah juga. Ini kadang rasa nak baling ke sungai Limbang, punya geram. 

Lately, saya rasa murung dan tertekan. Dipendam, makan diri. Diluah, rasa tak berguna je. Allah je faham remuk hati ni macam mana. Beban yang dipendam dari pelbagai masalah itu, buat diri tak berpijak di bumi nyata. Orang tengok saya ok, tapi jauh sudut hati, Allah.... Kalau sentap, berusaha menahan air mata gugur. Saya dah tak tahan lagi. Nak luah kat manusia lain, pun manusia ambil kesempatan. Allah jua tetap ada. Allah saja tau sakit dalam hati ini... Bila terasa begini, saya merindui arwah mak... Bila tengok kawan-kawan bertelefon mengadu masalah, berkongsi cerita dengan ibu masing-masing, alangkah bertuahnya. Saya... Ada masalah, pendam jer... Bila berdoa lepas solat, entah berapa liter air mata gugur... Mengadu kepada-Nya sepuas-puasnya... 

Allah tetap ada. Buat kita dalam mana-mana keadaan sekalipun...Cuba berusaha untuk kuatkan diri.
Tipulah tak pernah terbabas dalam perjalanan ini. Namun, selagi bernafas selagi tu, berusaha memperbaiki diri...

Friday, June 12, 2015

[INFO] “OPERATION CAT DROP”, BARIO, SARAWAK 1960

Psst: Artikel ini adalah 100% penulisan Borneo Oracle di Facebook dan diulang-siar oleh Paw Prints of My Heart, tanpa apa-apa edit. Sekadar perkongsian. Sejarah yang perlu diketahui oleh anak-anak Sarawak.

“OPERATION CAT DROP”, BARIO, SARAWAK 1960 

Sila Like page: Borneo Oracle

Mungkin ramai yang berfikiran sinis apabila melihat kepada teaser yang menjadi penghias artikel daripada Borneo Oracle kali ini. Sudah semestinya ramai yang mengatakan bahawa ini hanya cerita kartun semata-mata kerana mana mungkin seekor binatang seperti kucing menjadi penerjun professional. Teaser itu hanya penghias artikel namun untuk kesekian kalinya Borneo Oracle akan memaparkan satu sejarah yang tidak pernah dilakukan pada mana-mana tempat di dunia ini melainkan sejarah pelik tapi benar ini berlaku di bumi Sarawak iaitu di Bario, Miri, Sarawak. Sejarah ini berkait secara langsung dengan anggota pasukan beruniform di Sarawak sekitar tahun 1960 yang mana ketika itu Sarawak masih lagi menjadi jajahan Koloni British Borneo.

 Sejarah “Operation Cat Drop” ini merupakan satu sejarah yang sudah semestinya tidak diketahui oleh ramai rakyat Sarawak sekarang kerana ianya adalah satu sejarah yang pelik kerana ianya belum pernah dilakukan oleh mana-mana pemerintah di dunia sehingga sekarang. Ianya dikenali sebagai “Operation Cat Drop” kerana melibatkan sekumpulan kucing-kucing yang dijatuhkan di bumi Bario, Sarawak dengan hanya menggunakan payung terjun dari sebuah pesawat tentera. Operasi pelik tapi benar ini berlaku sekitar tahun 1960 dan ianya dikaitkan secara langsung dengan Angkatan Tentera Udara British dan juga pihak Bomba Kuching.

 Umum mengetahui bahawa Bario merupakan satu-satunya daerah di Sarawak yang terletak di kawasan tanah tinggi iaitu kira-kira 1,150 meter dari aras laut di kawasan timur laut Sarawak. Dengan dikelilingi oleh hutan tebal serta faktor muka bumi yang bergunung-ganang seperti Gunung Murud yang merupakan puncak tertinggi di Sarawak menyebabkan Bario beriklim sejuk sederhana dengan suhunya sekitar 16 hingga 25 darjah Celcius. Kerana lokasinya yang terletak di tanah tinggi maka satu-satunya penghubung ke daerah Bario yang paling cepat adalah dengan menggunakan khidmat pesawat Twin Otter yang boleh diambil dari Miri atau Marudi. Tempoh penerbangan adalah kira-kira 50 minit dari Miri atau 40 minit dari Marudi. Walau bagaimanapun Bario juga boleh dihubungi dengan jalan darat namun begitu jarak perjalanan darat ini adalah jauh dan mengambil masa yang agak lama.

 Sekitar tahun 1959, Bario telah dilanda dengan wabak malaria yang teruk sekali sehingga menyebabkan kematian penduduk-penduduk di Bario. Wabak malaria sudah tentunya satu wabak yang amat digeruni sehingga sekarang kerana amatlah susah untuk menyembuhkannya lebih-lebih lagi pada masa dahulu yang mana Sarawak masih lagi kekurangan di dalam semua aspek. Pihak pemerintah British Borneo yang menjadi pemerintah Sarawak pada masa itu begitu khuatir dengan wabak malaria yang melanda Bario sehingga meminta pihak Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk berganding bahu menyelesai epidermik ini dari terus berlaku.

 Melalui hubungan yang akrab antara Kerajaan Mahkota British dan WHO pada masa itu sekitar Jun 1959 maka pihak WHO telahpun dihantar ke bumi Bario untuk membasmi malaria daripada terus menular. Pada ketika itu, pihak WHO telah menggunakan kaedah semburan racun serangga DDT ke atas semua ceruk rumah panjang masyarakat Kelabit juga bangsal-bangsal tempat menyimpan hasil padi mereka. Semburan racun serangga DDT ini adalah semburan yang paling berkesan di dalam membunuh nyamuk pembawa malaria yang mempunyai parasit Plasmodium Malaria. Hasil daripada tindakan yang segera ini akhirnya epedemik malaria di Bario berjaya dihentikan.

 Namun begitu tanpa diketahui oleh pihak WHO bahawa apabila semburan DDT ini dilakukan maka akan terjadi satu lagi fenomena iaitu selepas semburan itu yang mana ianya hanya kelihatan 6 bulan selepas semburan iaitu partikel-partikel halus semburan itu akan tepu dan mengering di segenap pelusuk tempat-tempat yang disembur. Ini boleh terjadi kerana faktor iklim di Bario yang bercuaca sejuk tidak “mesra alam” dengan penggunaan semburan DDT. Natijahnya setiap serangga dan juga binatang yang tersentuh kepada semburan yang mengering ini akan mati. Diceritakan ketika itu hampir 99% kucing-kucing peliharaan mahupun gelandangan yang berada di Bario menjadi korban kerana semburan yang mengering tersentuh kepada bulu mereka dan sudah menjadi sifat kepada kucing untuk menjilat bulu-bulu mereka. Aktiviti rutin kucing-kucing di Bario ini menjadi satu faktor kepada kepupusan mereka kerana kucing-kucing ini akan sakit beberapa hari dan akhirnya menemui ajal.

 Kematian kucing-kucing di Bario yang di dalam skala besar telah menggusarkan penduduk-penduduk di Bario kerana keberadaan kucing di Bario amat diperlukan memandangkan penduduk-penduduk di Bario bergantung kepada hasil penanaman padi Bario iaitu sejenis padi yang bermutu tinggi dan hanya ada di Bario dari dahulu sehingga sekarang. Dengan adanya kucing-kucing sudah tentu tikus-tikus dan juga makhluk perosak yang lain tidak berani hampir dengan bangsal-bangsal menyimpan padi dan juga rumah-rumah penduduk di Bario. Maka timbullah pula satu lagi masalah di Bario apabila tikus sudah naik junjung dan keberadaan mereka terlalu banyak sehingga menyebabkan laku musnah yang amat merugikan kepada penduduk-penduduk di Bario. Terdapat satu cerita yang dicatitkan di dalam sebuah buku berjudul “Fairland of Sarawak” karangan Alastair Morrison iaitu ada satu ketika seorang penjawat awam pentadbiran Koloni British Borneo yang bertugas di Bario iaitu Malcolm MacSporran yang ketika itu sedang nyenyak tidur di rumahnya tiba-tiba menjerit ketakutan sehingga seluruh bumi Bario bangun dibuatnya. Rupa-rupanya Malcom MacSporran yang sedang lena dibuai mimpi siaga disebabkan tikus-tikus telah menjadikan bantal tidurnya sebagai sarang untuk pembiakan.

 Bertitiktolak daripada ini, Malcom MacSporran sendiri yang memanjangkan peristiwa tikus-tikus bermaharajalela ini kepada pemerintah Koloni British Borneo di ibukota Kuching, Sarawak. Bertindak daripada laporan ini, pihak pemerintah Koloni British Borneo di Kuching telah mengarahkan pihak Bomba Kuching pada ketika itu untuk mengumpulkan sejumlah kucing-kucing untuk dihantar ke bumi Bario. Inilah sahaja cara penyelesaiannya daripada membiarkan penduduk Bario dan hasil tanaman mereka hancur musnah. Setelah kerja-kerja pengumpulan kucing-kucing dilakukan oleh pihak Bomba Kuching maka kucing-kucing ini diserahkan kepada unit Tentera Udara British yang dijadualkan untuk menerbangkan kucing-kucing tersebut ke bumi Bario.

 Setelah segalanya menurut prosedur akhirnya pada tanggal 17hb Mac 1960 satu operasi ketenteraan yang dikenali sebagai Operation Cat Drop telah dijalankan di bumi Bario. Menurut jadual asalnya seharusnya 25 ekor kucing yang diletakkan di dalam bakul rotan yang besar ini dihantar ke Bario dengan menggunakan pengangkutan udara tentera namun begitu ketika penerbangan itu cuaca amat buruk sekali sehingga tiada cara bagi pesawat untuk mendarat di bumi Bario. Akhirnya penerbangan itu beralih ke Jesselton, North Borneo untuk mengisi minyak kerana cuaca amat buruk sekali. Dijadikan cerita di sepanjang perjalanan itu, anggota tentera udara yang bertugas di dalam pesawat ada yang calar-balar dicakar oleh kucing-kucing yang ketakutan dan itulah antara penyebab mereka harus ke Jesselton untuk mendapatkan rawatan.

 Sekali lagi pada keesokan harinya, pesawat tentera udara British telah cuba untuk mendarat ke bumi Bario namun sekali lagi cuaca juga menjadi rintangan bagi mereka. Akhirnya pihak pentadbiran British Borneo memberi arahan kepada pesawat tentera ini untuk mengikat bakul berisi 25 ekor kucing pada payung terjun dan kemudian dijatuhkan di bumi Bario pada hari itu. Patuh pada arahan akhirnya Operation Cat Drop berjaya dilakukan maka jadilah 25 ekor kucing ini antara penerjun payung terjun professional di bumi Sarawak. Tidaklah diketahui berapa banyak kucing yang hidup di dalam operasi itu namun begitu keberadaan kucing-kucing “hadiah” daripada rakyat Kuching, Sarawak ini adalah antara penyelamat daripada tanaman padi di bumi Bario daripada hancur musnah. Dan dikatakan bahawa kucing-kucing yang berada di Bario sekarang adalah baka-baka daripada 25 ekor kucing yang dijatuhkan di bumi Bario suatu waktu dahulu.

 Inilah sekelumit cerita sejarah pelik tapi benar yang pernah berlaku di bumi Sarawak iaitu di Bario suatu waktu dahulu. Peristiwanya seakan-akan lucu tetapi di dalam kelucuan ianya adalah satu-satunya cara untuk menyelamatkan nyawa dan ekonomi bangsa Sarawak pada waktu itu. Operation Cat Drop, Bario 1960 kekal sebagai satu sejarah yang unik kerana sehingga sekarang tiada lagi operasi bersejarah yang sebegitu rupa pernah di lakukan di dunia ini. Ianya hanya terjadi di Sarawak Bumi Kenyalang suatu waktu dahulu.

#KamekSayangSarawakBah!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails