1. Memulihkan kerosakan kulit
- Fungsi vitamin A dan beta karoten sangat berguna bagi kesihatan mata dan kulit, daya ketahanan tubuh serta peranakan.
- UV, Alpha karoten yang terdapat di dalam labu juga dapat mengelakkan dari terkena penyakit barah, awet muda dan terlindung daripada penyakit katarak. Selain itu, karotenoid mengurangi risilo penyakit kardiovaskular dan meningkatkan antibodi dalam tubuh badan kita.
- Labu juga sesuai bagi yang mempunyai masalah kesihatan kerana khasiatnya dapat menbantu mendapat penglihatan yang lebih baik.
- Fungsi panthothenic acid dalam labu ialah dapat melancarkan peredaran darah di dalam badan. Ia secara tidak langsung dapat mengurangkan stress. Vitamin B5 juga dipercayai dapat memperlambatkan tumbuhnya uban.
- Labu juga sesuai kepada sesiapa yang menginginkan kulit yang sihat dan licin. Vitamin C di dalam labu mampu melicinkan dan merawat kulit yang rosak. Ia juga dapat menurunkan kolestrol di dalam badan dan dapat mencegah daripada terkena kanser.
- Labu terutama labu kuning dipercayai mempunyai zat magnesium yang tinggi. Zat magnesium di dalam labu dapat menguatkan strucktur tulang dan gigi. Magnesium juga berperanan penting untuk melindungi fungsi jantung dan menjamin kondisi badan kita.
- Labu mempunyai sumber serat yang tinggi, iaitu kira-kira 10 gram dalam sebiji labu. Khasiat serat dapat menghindarkan kita dari penyakit jantung dan membantu untuk mengurankan berat badan kerana ia dapat membantu sistme pencernaan yang lebih baik..
- Amat sesuai kepada ibu yang mengandung kerana ia dapat menjamin kesihatan anak di dalam kandungan kerana labu kaya dengan khasiat zat besi. Berupaya membawa oksigen di dalam badan yang secara tidak langsung dapat mengekalkan kesihatan dan fungsi otak.
Sumber dari Facebook Bernama Radio24
Psst..
Dah tau khasiat sebenar, mari sama-sama mengamalkan pemakanan secara sihat... Ni bagi orang tak suka makan ubat, macam saya ni...
No comments:
Post a Comment