Friday, September 19, 2014

[RESEPI] CORNFLAKES KACANG BERMADU

CORNFLAKES KACANG BERMADU
Bahan-bahan:

1 ½ cawan mentega

1 cawan gula halus/kasar

1 kotak besar cornflakes

1 ½ cawan gajus/kacang putih (dipanggang tanpa minyak)

½ cawan madu

1 atau ½ cawan kelapa kering

¾ cawan bijan(disangai)

Mangkuk kertas secukupnya

Cara membuat:

Panaskan kuali. Masukkan mentega dan cairkannya. Masukkan gula dan kacau hingga larut dan mendidih. Masukkan cornflakes, kacang/gajus, bijan dan kacau rata. Setelah rata masukkan madu dan kacau lagi sehingga sebati. Tutupkan api, baru masukkan kelapa kering dan gaul rata. Keluarkan dari kuali. Sediakan mangkuk kertas dan bubuhkan ke dalamnya. Kemudian, bakar ke dalam oven selama 10 minit.

Psst: Biskut ni, memang wajib ada di meja kami setiap Syawal.

Gambar, saya akan update kemudian.

Peringatan!!!!
Resepi ini bukan milik/ciptaan saya.
Namun.....
Resepi ini saya dapat dari Mak Su saya, yang kebetulan memperolehinya dari siaran radio Brunei.  Dari seseorang yang selalu menyumbangkan resepinya di radio Brunei. Kredit pada beliau.

No comments: